Go to content
Menu

'Klant vraagt vaker om lokale producten'

Innovatie
Header afbeelding voor 'Klant vraagt vaker om lokale producten'

Lokale producten zijn bijzonder in trek, zo merken veel ondernemers in vers. We duiden de trend. 

Visspecialist Fons de Visscher runt drie Seafood-restaurants in het centrum van Amsterdam. Hij werkt met dagverse vis en zeevruchten, die onder andere rechtstreeks uit de Noordzee komen. De Visscher geeft aan dat de Hollandse oesters populairder zijn dan de Franse oesters, wanneer deze op de kaart staan. Alle producten die uit de Noordzee komen, en dus van lokale oorsprong zijn, vindt de klant prachtig.

DE TREND

Het verhaal achter het product wordt voor de consument steeds belangrijker. Niet alleen zijn consumenten graag op de hoogte van de herkomst van de producten die ze consumeren, ze zijn in het bijzonder geïnteresseerd in unieke producten. Bijvoorbeeld omdat ze uit eigen regio komen; een reactie op de globalisering, waardoor verschillende producten wereldwijd verkrijgbaar zijn. De uniciteit van deze producten verdwijnt.

Streekproducten zijn geproduceerd op een locatie in de regio of uit de oogst van regionale landbouw. De producten worden vaak op ambachtelijke wijze of volgens lokaal recept bereidt. Streekproducten met ieder een eigen verhaal zijn een stuk interessanter aan het worden voor de consument. Het verhaal en de persoonlijke service dragen daartoe bij.  

Vers wordt vaak geassocieerd met ‘puur natuur, onbespoten, ambachtelijk en dierenwelzijn.’ Wanneer daar lokaal aan toegevoegd wordt, klinkt het voor de consument ook nog ‘betrouwbaar en eerlijk’. Als versspecialist kan je hierop inspelen. Wanneer je klanten persoonlijke service biedt en het verhaal achter de producten vertelt, wordt het product voor de consument een unieke beleving.  

De aandacht voor gezond eten neemt nog altijd toe. Het is belangrijk dat producten eerlijk en verantwoord geproduceerd worden. Wanneer jij als versspecialist nauw contact met de producent hebt, of nog beter: wanneer je deze zelf produceert, geeft dat de afnemer vertrouwen. Daarnaast verkleint dit de afstand tussen de consument en de producent.  

Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?