BIJZONDER KIPCONCEPT VOOR SLAGERS

Sterke en gezonde kippen met een dierwaardig leven. Dat is wat Veldhoeve kip met hun eigen kip: de Twentse Blauwe, beoogt. Een streven waar veel voor nodig is. Een kijkje in de wereld van vleeskuikens.
ALBERGEN
Vleeskuikens zijn lang niet altijd gezond. Om hun weerstand te verbeteren is het toedienen van antibiotica eerder regel dan uitzondering. Bij Veldhoeve Kip wordt ten doel gesteld dat de kippen op eigen kracht gezond zijn en blijven. Daarom worden alle risico’s voor een verminderde weerstand gemeden.

DE OMSLAG VAN VELDHOEVE KIP: DE FILM
Om te beginnen worden de hanen en hennen in eigen beheer gehouden. Op deze manier wordt uitgesloten dat één van de ouders van het vleeskuiken ooit antibiotica gehad heeft. In de gehele pluimveesector is 43 procent van de ouderdieren met antibiotica behandeld.
Na achttien dagen in de broedmachine, komen de kuikens rond dag twintig in de stal uit, waar ze direct bij het voer en water kunnen. De kuikens hebben veel ruimte, daglicht en afleidingmateriaal en vertonen natuurlijk gedrag. Van nog voor de uitkomst tot de weg naar de slachterij worden de beestjes niet getransporteerd. Zo wordt transportstress voorkomen.

'Nu missen veel slagers nog een onderscheidend aanbod in kip: kip met een verhaal. Kip is te vaak het ondergeschoven kindje van de slagerij.'

MINDER PLOFKIP IN NEDERLAND
STERK & GEZOND
Om besmettingsgevaar en een verminderde weerstand te voorkomen worden de kippen binnen gehouden. Daar is het klimaat regelbaar. Dit is direct de reden dat de Twentse Blauwe niet het predicaat biologisch heeft. Biologische kippen moeten naar buiten kunnen. Maar door de gezondheidsrisico’s die dat met zich meebrengt, is antibiotica in sommige gevallen noodzakelijk. 21 procent van de vleeskuikens in de sector kreeg in 2017 antibiotica toegediend.
GOED VOER
Gedurende de negen weken die de vleeskuikens rondscharrelen, krijgen zij plantaardig voer, dat voor minimaal 70 procent uit granen bestaat en vrij is van genetische manipulatie. De gezonde kip heeft een sterke darmflora ,door goed voer en de juiste entingen, waardoor darmstoornissen niet hoeven te worden bestreden. Ook zitten er in het voer geen anti coccidiostatica, wat normaliter in voer zit. Deze middelen hebben – net als antibiotica –ook een antibacteriële werking, maar zijn niet verboden. Ze bestrijden een veelvoorkomende parasitaire darminfectie.
De Twentse Blauwe vleeskippen zijn in verschillende leeftijden opgezet en ze slachten wekelijks om de versmarkt te kunnen beleveren. De Veldhoeve verwelkomt de slager en consumenten zodat ze kunnen zien hoe de Twentse Blauwe opgroeit.
Na een energieke negen weken gaan de vleeskuikens op hun eerste transport naar de slachterij.
Bron: Avined antibioticum gebruik 2017
Bekijk hier onze reportage over het verhaal van Veldhoeve Kip.
Geef je mening over Smaak in de Zaak
En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.