Go to content
Menu

Biologisch grote trend in varkensvlees

Dierenwelzijn
Header afbeelding voor Biologisch grote trend in varkensvlees

Infographic: Maaike Vermeer, Bron: CBS

Regulier varkensvlees is minder in trek, maar voor biologisch varkensvlees neemt de belangstelling in hoog tempo toe. Het Livar-varken is daar een beroemd voorbeeld van. 70 slagerijen in Nederland bieden vlees van dit varken aan.  

De groeiende vraag naar biologisch varkensvlees zien we goed terug in het aantal biologische varkenshouderijen. Afgelopen jaar werden er 29 nieuwe bedrijven geregistreerd, tot 154 biologische varkenshouderijen (CBS.) De jaren daarvoor was er nauwelijks sprake van toename. De sector krimpt zelfs al enkele jaren. In 2017 met een kleine vijf procent, tot 4310 bedrijven.

Lees ook
Livar: Het leven van de varkens thumbnail

Livar: Het leven van de varkens

Steeds meer slagers bieden hun klanten het vlees van het Limburgse Livar-varken. Dat is begrijpelijk, want de groep kritische consumenten die bereid is de meerprijs voor een beter dierenleven …

Een ander groot succes in varkensvlees is worstmakerij Brandt & Levie. Ook dit bedrijf heeft transparantie en dierenwelzijn hoog in het vaandel. Niet alle varkens die in de worstmakerij worden verwaard zijn biologisch, maar er wordt naar eigen zeggen wel altijd gewerkt met vlees, afkomstig uit een houderijsysteem dat ‘maximaal respect heeft voor het welzijn van het dier’. Op de website staat het volgende: ‘‘Wanneer je een dier goed houdt heb je de verantwoordelijkheid het dier met respect te slachten.’’  

Naast ‘uitsluitend gebruik van vlees van ons goed gehouden Nederlands varken van bekende boeren’, is er een deel van de productie sinds kort biologisch gecertificeerd. Het bedrijf houdt de consument geregeld op de hoogte van hun beleid omtrent dierenwelzijn. Ook als reactie op de schandalen van de afgelopen tijd.

Onderstaand beeld is een uitsnede van de website van Brandt & Levie.

Alt text
Lees ook
Met deze tips verkoop je meer varkensvlees thumbnail

Met deze tips verkoop je meer varkensvlees

Uit onderzoek van HelloFresh blijkt dat kipfilet het meest populaire stukje vlees is, gevolgd door biefstuk en de gehaktbal. Slechts drie procent van de Nederlanders geeft de voorkeur aan een …

Wakker Dier moedigt boeren aan om de overstap naar biologisch te maken. Dat doen ze onder meer door aandacht te creëren voor boeren die hun varkens een modderpoel aanbieden. Jaarlijks wordt er de zogehete Modderpoeltrofee uitgereikt.

Lees ook
Dit is het modderbad van het jaar! thumbnail

Dit is het modderbad van het jaar!

Biologische varkenshouder Bas Antonissen uit het Brabantse Rucphen wint de Modderpoelverkiezing 2018. Een reportage aan het modderbad.De race ging tussen hem en boer Niels van Engelen uit Elsh…
Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?