Geen broodje aap; broodje kameel

Vanuit culinair-nieuwsgierige consumenten en de media was er veel aandacht voor het broodje kamelenburger dat in 2013 bij de Friese Slagerij De Schrans verkrijgbaar was.
''Er kwamen zelfs mensen uit Amsterdam naar Leeuwarden om het vlees te proeven'', vertelt slager Johannes Hoesktra Smaak in de Zaak jaren later.
Het succes van het broodje hield even aan, maar ebde na zo’n anderhalf a twee jaar weg. Nu komt er af en toe nog eens iemand voor het vlees, maar aan de geringe vraag is niet te voldoen. Het vlees was per 150 kilo in te kopen.
Toch denkt Hoekstra lachend aan het experiment terug. ''We hadden nooit verwacht dat het zo groot zou worden.'' Naast veel positieve aandacht kwam er ook kritiek vanuit Dierenwelzijnsorganisaties, die vooral vielen over zijn opvallende marketingstrategie. Hoekstra haalde ter promotie een levende kameel naar zijn slagerij, waar kinderen een rondje op mochten rijden. Dat schoot bij De Partij van de Dieren in het verkeerde keelgat.
Hoekstra starte met de verkoop omdat er een groot overschot aan kamelen in Australie was. Dat werd bestreden door kamelen te slachten en het vlees te eten. 'Een super smaakvol stuk vlees, vergelijkbaar met rund', luidt de beschrijving van Hoekstra.
In andere delen van de wereld is het eten van kamelenvlees niks om van op te kijken.

DE WERELD OVER MET SMAAK IN DE ZAAK
Geef je mening over Smaak in de Zaak
En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.