Go to content
Menu

DE WERELD OVER MET SMAAK IN DE ZAAK

Inspiratie
Header afbeelding voor DE WERELD OVER MET SMAAK IN DE ZAAK

Bovenstaande foto is gemaakt in Marokko.

Alleen al in Nederland is de diversiteit aan versspeciaalzaken groot. In Europa weten vakgenoten te inspireren, aan de andere kant van de wereld kijk je je ogen uit. Het vak van de versspecialist wereldwijd in kaart gebracht.  

In het bourgondische België zien we in de grotere zaken veel aandacht voor beleving. In Zuid-Europa gaat het vooral om vleeswaren en de ambacht die daarbij komt kijken. Dat zien we terug in speciaalzaken vol gedroogde hammen, zoals in op dit prachtige plaatje van een Spaanse delicatessenzaak in Valencia.  

Alt text

WINNENDE FOTO: aangeleverd door Anouk, die zich tijdens haar stedentrip verbaasde over de hoeveelheid hammen in deze Spaanse delicatessenzaak.

Inspiratie van dat kaliber vind je overigens ook dichterbij huis: Slagerij Van Broekhuizen in Dalfsen doet sterk aan de Spaanse, Italiaanse en Griekse taferelen denken.

Maar naast de prachtige ambachtelijke producten is er ook in deze landen een aantal zaken om van op te kijken. In het Italiaanse Sardinië is Casu Marzu een delicatesse. Dat is een kaas van schapenmelk die dusdanig lang gerijpt wordt, dat er maden in leven. In de meeste landen is de kaas daarom illegaal.

En is Spanje is het handig om de betekenis van het woord Criadillas te kennen. Het mag dan sierlijk klinken, het zijn stierenballen.

Lees ook
De rauwe hammen bij Van Broekhuizen thumbnail

De rauwe hammen bij Van Broekhuizen

Slagerij Van Broekhuizen staat bekend om hun rauwe hammen. Van Broekhuizen vertelt over het proces van de hammen, die hij in de winkel laat rijpen. 'De hammen zijn als ware een tweede toonbank…
Alt text

Een slagerij in Marokko. 

Alt text

Bovenstaande foto is gemaakt op een vismarkt in Istanbul, Turkije.

De grens over?

Wie nog graag verder dan de Europese grenzen kijkt, ziet een totaal ander plaatje. In Azië bijvoorbeeld, gaat het er nogal anders aan toe als het om de verkoop van verse producten gaat. De meeste verkooppunten zijn langs de weg of op kleine lokale markten. Daar wordt zelf geslacht vee verhandeld. En het komt er niet zo nauw met de wetgeving omtrent hygiëne. Een indruk.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt in Vietnam.

Op de redactie ontvingen we deze week een wel heel bijzonder kiekje van een slagerij in het buitenland. Voor een Syrische kamelenslagerij hangt de kop van een kameel met huid en haar tentoon gesteld. Een vreemd gezicht, omdat het eten van kamelenvlees in Nederland niet gebruikelijk is.

Daar weet de Friese slager Johannes Hoekstra overigens alles van. Toen hij in 2013 hoorde van een kamelenoverschot in Australië, waagde hij zich aan het verkopen van kamelenvlees. Lees hier hoe Hoekstra hier op terug kijkt.

Lees ook
Geen broodje aap; broodje kameel thumbnail

Geen broodje aap; broodje kameel

Vanuit culinair-nieuwsgierige consumenten en de media was er veel aandacht voor het broodje kamelenburger dat in 2013 bij de Friese Slagerij De Schrans verkrijgbaar was. ''Er kwamen zelfs mens…
Alt text

Ook opvallende zaken in het buitenland gezien? Doe mee aan onze actie!

Lees ook
Ambacht zonder grenzen: zomeractie! thumbnail

Ambacht zonder grenzen: zomeractie!

In een mediterraans vakantieland als meester van de vleeswaren: Italië, ligt de inspiratie natuurlijk voor het oprapen. Stap jij op je vakantiebestemming de versspeciaalzaak van jouw professi…
Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?