Go to content
Menu

HET LEVEN VAN HET WROETVARKEN

Dierenwelzijn
Header afbeelding voor HET LEVEN VAN HET WROETVARKEN

Eerder brachten we het verhaal van het Wroetvarken als bijzonder concept voor de slager. Hier gaan we in op het ontstaan van de keten.

Varkensvlees kent meer weerstand dan vlees van kip of rund. Zoals bekend wordt varkensvlees minder gegeten en een deel van de verklaring daarvan ligt ook bij de bezwaren op de gangbare varkensvleesindustrie.  

Eind jaren negentig ontstond er meer aandacht voor dier en milieu. De Partij van de Dieren en de dierenbescherming kreeg meer voet aan de grond. In reactie vond er in 1999 een omschakeling naar het biologisch houden van koeien plaats. Een volgende stap was een transitie in de varkensindustrie. De markt bleek nog niet toe aan varkensvlees. Het zetten de grondleggers van Het Wroetvarken aan het denken.

'Tussen biologisch en gangbaar zat zo'n gat, daar moest iets mogelijk zijn.'

Jan Broenink - Wroetvarken

Sinds het ontstaan van het Wroetvarken is het geluid tegen de gangbare varkensvleesindustrie in volume toegenomen.

Lees ook
'Met Het Wroetvarken kan de slager het verschil maken' thumbnail

'Met Het Wroetvarken kan de slager het verschil maken'

Afgelopen zondag was Smaak in de Zaak aanwezig op de eerste landelijke Wroetdag. Dit is een initiatief waarbij de betrokkenen van de varkensvleesketen Het Wroetvarken bij elkaar komen om ander…
Alt text

Het wroetvarken bevindt zich in het midden op het spectrum tussen een gangbaar en een biologisch vleesvarken. Voor het houden van het Wroetvarken is het bouwen van een nieuwe stal een vereiste. Gangbare stallen voldoen - in tegenstelling tot andere concepten - onder geen enkele voorwaarde.

Het één ster beter leven-keurmerk is bij het Wroetvarken ontstaan. Daarbij moet worden gezegd dat er concepten van dezelfde ster zijn voorzien, die een lagere drempel hanteren. Ook binnen dit spectrum is ruimte.

Binnen retail is Beter leven de norm, binnen de slagerijen is op dit gebied nog werk aan de winkel.

Lees ook
JELLEMA EERSTE BETER LEVEN SLAGERIJ VAN NEDERLAND thumbnail

JELLEMA EERSTE BETER LEVEN SLAGERIJ VAN NEDERLAND

Slagerij Jellema, in Klazienaveen en Emmen, is de eerste slagerij van Nederland waarvan het volledige aanbod met een Beter Leven ster gecertificeerd is. Een omslag die veel inspanning vergde, …
Alt text

Het Wroetvarken is te vinden op Slagersvakbeurs Slavakto op maandag 5 & dinsdag 6 november.

Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?