Go to content
Menu

Hollandse Culatello

Werkproces
Header afbeelding voor Hollandse Culatello

Culatello wordt ook wel de koning van de Italiaanse hammen genoemd. De naam laat zich vrij vertalen als de lekkerste varkensbillen. De ham staat bekend als dé Italiaanse specialiteit als het om vlees gaat. Maar wie denkt dat de specialiteit in Nederland niet gemaakt wordt, heeft het mis. Van Broekhuizen, in Dalfsen, maakt de exclusieve ham al jaren.  

Culatello staat bekend om een volle rijpe smaak. Officieel wordt de Culatello van het malste deel van het varken gemaakt. De ham wordt met touwen in gepakt, gezout en besprenkeld met eventuele smaakmakers als wijn en knoflook. Dan wordt de ham in een varkensblaas gestopt. Deze wordt dicht genaaid nog eens in trouw gewikkeld en gekoeld om vervolgens in een geschikte ruimte te rijpen.

Hoewel dit proces Van Broekhuizen inmiddels meer dan eigen is geworden, is de productie meer hobby dan handel. Ondanks de vele liefhebbers is John-Benno erg zuinig op zijn trots, 'Ik wil ze liever niet kwijt.'

Culatello is ideaal voor een speciale anti-pasti schotel.

Lees ook
De rauwe hammen bij Van Broekhuizen thumbnail

De rauwe hammen bij Van Broekhuizen

Slagerij Van Broekhuizen staat bekend om hun rauwe hammen. Van Broekhuizen vertelt over het proces van de hammen, die hij in de winkel laat rijpen. 'De hammen zijn als ware een tweede toonbank…
Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?