Go to content
Menu

Slagersvak steeds aantrekkelijker voor vrouwen

Innovatie
Header afbeelding voor Slagersvak steeds aantrekkelijker voor vrouwen

Willeke de Jong leidt studenten van SVO vakopleiding food op tot productiemedewerker in de slagerij. Onder meer was ze mentor van Danique Groot, die Smaak in de Zaak vorige week in het zonnetje zette. Deze week De Jong aan het woord over de opleiding, de man-vrouwverhouding en over Danique in het bijzonder.

De klas waar De Jong voor staat bestaat voor 25 procent uit dames. SVO-breed is 30 procent van de studenten Retail & Ambacht vrouw. Een man-vrouwverhouding die naar de ervaring van De Jong de laatste jaren gelijk is gebleven. Op de werkvloer hebben dames vaak de functie van verkoopmedewerker. Dat heeft er volgens De Jong mee te maken dat vrouwen communicatieve vaardigheden sneller oppakken.

Lees ook
Van nagelstylist tot Butcher Chick: Meat Danique Groot thumbnail

Van nagelstylist tot Butcher Chick: Meat Danique Groot

Slagersbedrijf Groot is een familiebedrijf waar de warmte bij binnenkomst in de bedrijfskantine direct voelbaar is. Vooral de sprankelende aanwezigheid van slagersdochter Danique Groot(20) is …

''Ik zou het natuurlijk leuk vinden als het aandeel vrouwelijke studenten toeneemt, ook omdat ik zelf een vrouw ben, maar je moet wel realistisch zijn. Het is een doenersvak. Gelukkig wordt het vak - samen met de horeca- steeds charmanter. Met de stoere look komt ook een stuk waardering terug. Meisjes met hakbijlen worden nu gaaf gevonden. Dat is de trend van de laatste jaren. Het wordt weer een stoer vak en het is hip om als vrouw een stoer vak te beoefenen. De consumentenwaardering wordt groter, er is aandacht vanuit de media en bedrijven vinden het leuk een vrouwelijk slagersgezicht te hebben.’’

Betreft algemene verschillen tussen de mannen en vrouwen op de opleiding markeert De Jong dat de dames in de groep vaardiger zijn in het voorbereiden van theoretische toetsen. Hoewel dat nu niet meer zo nodig is als voorheen (het vak is fysiek minder zwaar geworden en er is zogezegd meer waardering voor vrouwen in zogenaamde mannenberoepen) ziet De Jong op de opleiding vrouwen die hun mannetje staan.

Danique Groot is zo’n vrouw die perfect haar mannetje staat. Volgens haar mentor is ze een uitgesproken dame met een innemende persoonlijkheid. ‘’Ze kwam al heel zelfstandig binnen. Iemand waarvan ik vanaf dag één al wist dat ze niet veel mentor-begeleiding nodig zou hebben.’’

Groot wilde de opleiding per se versneld afronden. De praktische vaardigheden bleken daarbij een uitdaging. Ze werkte al veel in de slagerij, maar nog niet veel op de plek waar ze voor opgeleid werd; achter het hakblok. Ze is in de slagerij van haar ouders meer vlees gaan bewerken en heeft middels stages ook bij andere bedrijven meegelopen.’’ Uiteindelijk behaalde ze als eerste van haar klas haar diploma.

Lees ook
Familiezaken: Slagersbedrijf Groot - Lutjebroek thumbnail

Familiezaken: Slagersbedrijf Groot - Lutjebroek

Danique en Ferron Groot gaan beiden naar het SVO en zullen op den duur het slagersbedrijf van hun ouders overnemen. Voor de serie Familiezaken bezocht Smaak in de Zaak het viertal in het famil…

''Vaktechnisch blinkt ze nu uit in het stukje: hoe zou ik met de werkzaamheden die ik nu doe mezelf kunnen onderscheiden? Zij heeft de potentie om heel erg goed te worden in haar vak. Wij zien haar ook nog wel veel betekenen als ambassadeur voor het slagersvak. Ze beschikt over de benodigde skills; is communicatief en enthousiast. Dat kunnen we als opleiding alleen maar heel erg waarderen.’’

Meer over de opleiding

De opleiding tot productiemedewerker is een niveau twee mbo-opleiding, waar je wordt klaargestoomd voor de werkvloer van een versspeciaalzaak. Op de opleiding worden de basisvaardigheden van vleesbewerking en verwerking aangeleerd. Op de optionele vervolgopleiding slager (niveau drie) worden deze vaardigheden uitgebreid en verfijnd. Voor de ondernemers onder de studenten is er nog een niveau vier opleiding ‘Ondernemer vers’, waar de kennis wordt geboden die nodig is om een versspeciaalzaak te runnen.

Beeld: Danique Groot en Willeke de Jong tijdens een excursiedag voor productiemedewerkers in Noord Holland. Hier tussen raszuivere Hollandse rundveerassen in de wei bij het Rundveemuseum in Aatswoud.

Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?