Go to content
Menu

TERUGBLIK OP WERKEN VOOR SMAAK IN DE ZAAK

Inspiratie
Header afbeelding voor TERUGBLIK OP WERKEN VOOR SMAAK IN DE ZAAK

Na twee jaar in opdracht van Epos aan Smaak in de Zaak te hebben mogen werken, stort ik mij op een nieuwe uitdaging. Maar niet voordat ik terugblik op een tijd waarin ik de wereld van ambacht van dichtbij leerde kennen én in mijn hart sloot.  

Namens Smaak in de Zaak bezocht ik ruim honderd versspeciaalzaken. Ik zag adembenemende winkels, bezocht bedrijven en productieruimtes van indrukwekkend formaat en proefde producten van imponerende kwaliteit. Maar ondernemen in ambacht start niet met mooie winkels of prijswinnende producten. Het begint bij de passie van de ondernemer. Een passie die de ene ondernemer makkelijker in woorden vat dan de ander, maar waar iedere ambachtsman of -vrouw over beschikt.   

Het gaat om jullie, versspecialisten. Dankzij jullie is er een rijkdom aan unieke bedrijven, waar kennis en vaak generaties lange ervaring tot hun recht komen in producten. Het is de liefde die jullie voor het vak hebben. Die is terug te zien, te voelen en te proeven in wat jullie doen en maken.  Ik ben dankbaar voor jullie gastvrijheid en enthousiasme om aan de producties op deze site mee te werken. Wat jullie doen is bewonderenswaardig. Het vergt veel.

Onderstaand een selectie van de reportages die mij in het bijzonder raakten, maar ieder bezoek, iedere ondernemer die ik de hand schudde en ieder product dat jullie mij trots meegaven, blijft mij bij. Dank daarvoor.  

Blijf dromen, blijf durven, blijf doen. 

Mijn respect voor wat jullie doen is groot.

Tijdens de uitreiking van de Gildeslager werd Slagerij Dol uitgeroepen tot regiokampioen Worstmakerij 2019. De twee vrouwen die de prijs in ontvangst namen, waren zo geraakt dat ik voelde dat hun verhaal bijzonder was. Ik vroeg hen of ik hun winkel in Langweer eens mocht bezoeken voor een video. Het resulteerde in een spraakmakende reportage, waarin de vrouwen hun verhaal openhartig delen.

Lees ook
HET VERHAAL VAN VROUWENSLAGERIJ DOL - LANGWEER thumbnail

HET VERHAAL VAN VROUWENSLAGERIJ DOL - LANGWEER

Dit is het inspirerende verhaal van Anita en Iris Dol. Samen runnen moeder en dochter Kwaliteitsslagerij Dol. De slagerij zit al 25 jaar in Langweer gevestigd. Iris zit al 12,5 jaar bij de zaak in.  
Alt text

Ook Josja Haagsma en Tessa Moerland maakten diepe indruk op mij. Ze namen – als eerste Nederlandse vrouwenteam – deel aan de laatste International Young Butcher’s Competition. Smaak in de Zaak woonde de finale in Frankfurt bij. Daar deden we verslag van een potje wilskracht waar je u tegen zegt. De slagers keerden als Europees kampioensteam terug. Ze bewezen dat vrouwen uiterst geschikt zijn voor het slagersvak. Ambassadeurs als Josja en Tessa zijn in mijn ogen precies wat het slagersambacht nodig heeft.

Terugblikkend is een selectie maken vrijwel onmogelijk. Smaak in de Zaak bracht me op de meest bijzondere plekken en in de meest uitzonderlijke situaties. Ik maakte mijn eerste worst bij Dennis van de Ven in Schijndel en mocht mee op jacht met Bert Buitenhuis, waar ik een wild zwijn door het bos sleepte.

Ook liep ik door de stallen van De Veldhoeve Kip. Een concept ontstaan vanuit een droom van twee ondernemers. En ik stond tussen de varkens in de Modderpoel van het jaar 2018. Ik ontmoette de persoon achter het fenomeen Butcherchick: Danique de Groot. Ze gaf me een inkijk in een uniek bedrijf – waar ik de slacht van een rund mocht bijwonen - dat ze samen met haar broer volledig future proof maakte. 

Ik stond in een vervallen molen waar bakkersondernemer Jan-Aart Schuld mij over zijn plannen voor een nieuw Bakkersconcept vertelde. Ruim een jaar later stapte ik binnen bij een verwezenlijkte droom.

Lees ook
HET VERHAAL VAN SLAGERSDOCHTER BROEKHOF - HAARLEM thumbnail

HET VERHAAL VAN SLAGERSDOCHTER BROEKHOF - HAARLEM

Dit is het unieke verhaal van slagersdochter Guusje Broekhof. Na lang twijfelen blaast ze het familiebedrijf nieuw leven in. En hoe. Slagersdochter Guusje Broekhof was werkzaam bij Brandt & Le…

Guusje Broekhof vertelde mij in haar schitterende speciaalzaak in Haarlem dat ze het niet over haar hart kon verkrijgen dat het pand waar haar familie generaties lang in ondernam en leefde, zou worden verkocht. Ik sluit af met Anneleen. Haar ontmoette ik enkele weken geleden in een pareltje van een winkel. Daar vertelde ze me hoe haar man met een krakemikkige marktkraam begonnen was. Een jaar geleden openden ze samen het tweede filiaal van een prachtig bedrijf, hartje Brugge.  

Jullie verhalen leerden mij: niks in onmogelijk, mits je graag genoeg wilt en er hard genoeg voor werkt.  

Ik draag het stokje over aan een opvolger en ga mijn eigen droom achterna. Jullie wens ik het allerbeste.

Lees ook
HET VERHAAL VAN MEAT BOUTIQUE - BRUGGE thumbnail

HET VERHAAL VAN MEAT BOUTIQUE - BRUGGE

De Meat Boutique zit inmiddels ruim een jaar in het stadscentrum van Brugge gevestigd. Het is het tweede verkooppunt van Slagersbedrijf Van Den Berghe, gerund door Geert en Anneleen. Hun eerst…

Nog geen genoeg van de reportages? Bekijk dan hier mijn favoriete serie: Familiezaken. 

Dank voor jullie belangstelling.

Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?