Go to content
Menu

TREND: VERPAKKINGSVRIJ

Trend
Header afbeelding voor TREND: VERPAKKINGSVRIJ

Het is een steeds groter wordende trend om zo weinig mogelijk of helemaal geen verpakkingen meer te gebruiken. Consumenten verwachten ook vaker dat er helemaal geen verpakking meer om hun dagelijkse boodschappen zit. 

Per jaar gooit ieder individu ongeveer 41 kilo eten weg. Dit komt mede doordat mensen voorverpakte verpakkingen kopen waardoor ze eten over houden en dit weg moeten gooien. Dit is een van de vele redenen waarom consumenten graag verpakkingsvrij willen winkelen.  

Als versspecialist zijn er een paar dingen die je kunt doen om verpakkingsvrij winkelen makkelijker te maken. Begin eenvoudig bij het aanbieden van herbruikbare, recyclebare of composteerbare verpakkingen.  

Voor groente en brood is het handig om herbruikbare katoenen vershoudzakjes aan te bieden. In Zwolle zit de groentewinkel Van der Vegt. Daar is al het groente en fruit verpakkingsvrij te verkrijgen. Consumenten kunnen hun eigen tasjes of zakjes meenemen om met groente en fruit te vullen.  

Vis en vlees is ook simpel om verpakkingsvrij aan te bieden. Verkoop het in een hervulbare glazen pot of laat de consumenten hun eigen glazen pot meenemen. Een andere mogelijkheid is een papieren verpakking. Dit is weliswaar niet verpakkingsvrij, maar wel een stap in de goede richting. Het bedrijf Weidelco maakt namelijk speciaal papier om vlees in te verpakken. Er zit een dun laagje plastic om het papier om te voorkomen dat het lekt. Dit laagje plastic kan echter makkelijk verwijderd worden, zodat de consumenten het kunnen recyclen. Hier is Slagerij Lohman in Enschede een voorbeeld van. Zij waren het zat dat er zoveel plastic gebruikt wordt voor één stukje vlees dat ze nu papieren verpakkingen en herbruikbare bakjes gebruiken.  

Lees ook
TREND: CONSERVEERMIDDELEN MIJDEN thumbnail

TREND: CONSERVEERMIDDELEN MIJDEN

De consument heeft steeds meer bezwaren op het gebruik van conserveringsmiddelen. De familie van Beusichem springt op de trend in. Het bedrijf verwerkt eigen gepote aardappelen tot verse friet…
Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?