Go to content
Menu

Unieke inkijk bij zelfslachtende slager Groot

Inspiratie
Header afbeelding voor Unieke inkijk bij zelfslachtende slager Groot

Het in Lutjebroek gevestigde slagersbedrijf Groot behoort tot de honderd Nederlandse slagerijen, waar nog zelf geslacht wordt (KNS.) De groep slagers die nog zelf slacht krimpt snel.

Enerzijds is dat te verklaren door de steeds strengere wetgeving waar slachtlocaties aan moeten voldoen, anderzijds is het in strijd met de toenemende behoefte van consumenten om precies te weten wat ze eten.

In de 21 grote slachterijen die Nederland telt, wordt 90 procent van de dieren geslacht. In de kleinere slachterijen hooguit enkele dieren per week. 

Lees ook
Familiezaken: Slagersbedrijf Groot - Lutjebroek thumbnail

Familiezaken: Slagersbedrijf Groot - Lutjebroek

Danique en Ferron Groot gaan beiden naar het SVO en zullen op den duur het slagersbedrijf van hun ouders overnemen. Voor de serie Familiezaken bezocht Smaak in de Zaak het viertal in het famil…

De Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) deed recent - na de kritiek op de schandalen in grootschalige slachthuizen - de volgende uitspraak over zelfslachtende slagers. ''De slacht vindt hier niet onder tijdsdruk en in rust plaats. De slagers slachten maar een paar dieren en proberen juist stress te voorkomen vanwege het negatieve effect op de kwaliteit van het vlees. Deze slachters werken met Module dierenwelzijn.''

Slager Erik Groot bevestigt de uitspraak. ''Als ik een dier zou opjagen of mishandelen heb ik daar zelf nadelige gevolgen van. De stress is niet goed voor het beest, maar pakt ook nadelig uit voor de kwaliteit van het vlees. Daar zouden we dus alleen onszelf mee hebben.'' Een zelfslachtende slager is verantwoordelijk voor het hele proces, in plaats van enkel de laatste fase van de verwerking en de verkoop. Zo beheerst hij de volledige keten en daarmee kan hij een zekere kwaliteit garanderen.

Smaak in de Zaak was getuige van een slachting bij de zelfslachtende slagerij Groot, in Lutjebroek. Er werden een rund en een lam verwaard. Bij de slacht is altijd een dierenarts aanwezig om toe te zien op het welzijn van het dier. 

Na de slacht controleert een keurmeester de gezondheid van het dier en daarmee de kwaliteit van het vlees. Ook ziet hij erop toe dat de verwerking op de juiste wijze is gebeurd.

Noot van de redactie: In deze productie laten we zien hoe een net geslacht dier wordt verwerkt. We raden het kijken van de reportage af als je hier gevoelig op reageert.

Lees ook
Van nagelstylist tot Butcher Chick: Meat Danique Groot thumbnail

Van nagelstylist tot Butcher Chick: Meat Danique Groot

Slagersbedrijf Groot is een familiebedrijf waar de warmte bij binnenkomst in de bedrijfskantine direct voelbaar is. Vooral de sprankelende aanwezigheid van slagersdochter Danique Groot(20) is …
Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?