Go to content
Menu

Van der Zalm dopt zijn eigen boontjes wel

Inspiratie
Header afbeelding voor Van der Zalm dopt zijn eigen boontjes wel

Waar hij wat zijn naam betreft beter de vis in had gekund, is Frans van der Zalm een groentespecialist in hart en nieren. Zijn gloednieuwe versspeciaalzaak zit gevestigd in de Kerkstraat in Noordwijk.  

1 januari 1988 nam Van der Zalm de verswinkel van zijn vader in Noordwijk aan Zee over. Jarenlang runde hij er de zaak met veel plezier. Toen hij op een dag de zaak had afbetaald en verkocht voor een nieuwe uitdaging. Hij had ook op de bank kunnen gaan zitten, maar koos daar niet voor. Waarom niet? ''Je leeft maar één keer! Op de bank zou ik het nooit zo naar mijn zin hebben gehad als ik het nu heb.’’ 

Voor de aankoop van het nieuwe bedrijfspand had vader Frans hulp van zijn zoon Ben nodig. ''Als je als oudere man om een zak geld bij de bank komt, krijg je het niet.’’ Van der Zalm-junior stemde in zijn vader te helpen, maar was niet van plan om zes dagen in de winkel te blijven werken. Tot dat hij de plannen van zijn vader gerealiseerd zag en van gedachte veranderde. Of zoals zijn vader zegt: ''Toen we hier openden zag hij het licht.’’  

Lees ook
'Dit kan alleen een versspecialist' thumbnail

'Dit kan alleen een versspecialist'

Groentespeciaalzaak De Vitaminebron, te Bunschoten-Spakenburg, is net even anders dan andere versspeciaalzaken. Eigenaar Frank Zwaan doet zijn uiterste best om het balans te zoeken tussen ener…

Het pand – voorheen een reisbureau – is bijzonder eigentijds gerenoveerd. In de muur naar de productieruimte zit een doorkijk naar de zaak. ''Ik wil net als een slager vanachter zijn hakblok, mijn klanten zien.’’ De groentespeciaalzaak heeft een ongekend ruim assortiment, alles in huis bereid. De doperwten en tuinbonen worden in de zaak gedopt, de snijbonen, soep- en roerbakgroente en andijvie gesneden en asperges en bospeen geschild.  

Zeker met de Pinksteren is het met de asperges zogezegd ‘Bingo!’. ''Ik heb klanten die alleen de asperges willen die ik heb geschild. Dat is echt een vak apart.’’ Dat Van der Zalm uitzonderlijk goed moet zijn, strookt met de wijsheid dat oefening kunst baart. Op de tuinenmarkt die binnenkort in Noordwijk plaats vindt, worden jaarlijks honderden kilo’s asperges verkocht. ''Negentig procent daarvan schillen wij voor de klant.’’ Toch heeft Van der Zalm nog nooit last van zijn vingers of weerzin. ''Ik doe alles met evenveel plezier. Of in nu spruiten schoonmaak, of boerenkool stroop. Er is niets waar ik een hekel aan heb. Natuurlijk zit er ook wel eens een dag tussen dat je denkt: wat mij betreft brandt de tent af, maar die hebben we allemaal wel eens.’’  

Nog iedere werkdag loopt bij Van der Zalm de wekker om drie uur af. Hij gaat dan eerst naar de groothandel, vervolgens vult hij de winkel aan en snijdt hij de producten voor de horeca. In het bedrijf maakt vader nog altijd de meeste uren, maar dat zal op een dag veranderen. Nu zijn zoon de zaak over wil nemen is Van der Zalm extra tevreden met de nieuwe winkel. ''Dit was een enorme uitdaging, die ongelofelijk goed heeft uitgepakt.''

Form icon

Geef je mening over Smaak in de Zaak

En help ons om nog meer van waarde te zijn voor versspecialisten als jij.

Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Vind je dit artikel interessant?